Hagehortensia er et must i min hage. De er frodige og viser godt i hagen. Det kan være viktig å gjøre de nødvendige forberedelsene hvis man ønsker å få blomster året etter. Jeg var i god tro da jeg hadde forhørt meg med en gartner på et hageland. Jeg skulle ikke klippe vissen blomst av på høsten, men gjøre det på våren. Det jeg ikke visste var at det avhenger av hvilken type hortensia jeg har.. Pga av denne missen så prøver jeg igjen optimistisk og glad, og i år så skal jeg holde meg til denne listen som jeg har laget meg utfra tips fra nett og gartnere.

Huskeliste for å få en flott hortensia i hagen:
-Hagehortensia og syrinhortensia blomstrer fra juli til oktober, den er en tett rund busk som kan bli over en meter.
-Hagehortensiaen er en surjordsplante, den liker løs humusrik jord på en solrik plass.
-Ved planting grav et stort hull(minst to ganger så stort som rotballen) og like dypt som rotballen. Løs røttene og klipp litt av de ytterste røttenene slik at røttene får god kontakt med jorden. Dekk til og vann godt. Viktig med nok vann de første ukene, og når det er varme og tørre sommerdager. Den liker ikke å bli tørr eller å stå i vann...
-Mange har god erfaring med kugjødselkompost og gjødsel for surjordsplanter.
-Fosfor er bra for blomstersettingen.
-Det er viktig at man ikke venter for lenge med å beskjære hortensiaen på høsten. Gjør det rett etter at blomstene er ferdig blomstret. Det dannes nye knopper på høsten for neste års blomster. Så om man klipper for sent eller tidlig vår så mister man blomstringen det året.
-Det er ikke mye klipping som skal til. Fjern det visne etter blomstringen, og eventuelt frostskadde eller visne grener om våren, det skal være nok.
På vår og forsommer så trenger hortensiaen ikke gjødsel før etter at den har begynt å danne nye blader. Den nyttegjør ikke seg av godsakene med gjødsling for tidlig.

Hvis man gjødsler med fulljordsgjødsel så vil ikke det bli lite blomster året etter.

Røde/rosa blomster - gjødsle med kalk (ser at flere fraråder å gjødsle med kalk...)
Blå/lilla blomster - bruk surjords mold og gjødsel. Blåfargen kan forbedres ved å blande aluminiumsulfat i jorda (men ikke for mye da forgifter man den).

Det finnes Hagehortensia, Syrinhortensia, Vierhortensia, Sargenthortensia og Eikebladhortensia

Liste over de forskjellige hagehortensiaene:

-Pink Sensation-Forever pink-Mariesii PerfectaNye sorter som "Forever and ever" og "Endelss Summer" skal ikke klippes etter blomstring

Syrinhortensia:

Den er den mest hardføre og kan bli 2-3 meter busk og trives i sol/halvskygge. Hvite blomster.
Syrinhortensia skal skjæres tilbake til to- tre knopper på hver stilk hvert år for å få større blomster.Vierhortensia:


Sargenthortensia:


Eikebladhortensia:

5

View comments

Loading